איך לבצע טיפול תקופתי בגיטרה החשמלית שלך (setup)
הגיע הזמן להחליף מיתרים לגיטרה החשמלית? הגיטרה שלכם לא נשמעת הכי טוב שיכול להיות? הגיע הזמן לטיפול התקופתי?
מתלבטים האם לקחת את הגיטרה שלכם לטיפול אצל איש מקצוע? או לטפל בה לבד?
אתחיל בכך שהדבר אכן דורש קצת חוש טכני וקצת להיות הנדי-מן, אבל זה לא באמת מסובך כל עוד לגיטרה החשמלית שלכם אין "גשר צף".
אם לגיטרה החשמלית שלכם יש חצי גשר צף או גשר קבוע מצבכם בהקשר של טיפול עצמי הוא מעולה ותוכלו לטפל בגיטרה לבדכם בעזרת כמה צעדים לא מסובכים אבל כן דורשים זמן מיומנות ורגישות.
ולכן במאמר זה תוכלו לראות קווים כלליים שיעזרו לכם לדעת איך לבצע טיפול תקופתי לגיטרה החשמלית שלכם אם יש לכם גיטרה בסגנון Fender Stratocaster או גיטרה עם גשר קבוע.
אציין מראש שוב שזוהי מימונות שכן דורשת תרגול וניסיון, אם הגיטרה שלכם מאד יקרה או שאתם מאוד חוששים- ההמלצה שלי גשו לאיש מקצוע שיטפל לכם בה.
אבל אם קמתם עם מספיק אומץ באותו היום מספיק כדי להתנסות על הגיטרה שלכם עצמכם אז עופו על זה ואולי אפילו תרכשו מומחיות חדשה על הדרך :)
אפרט לכם בקווים כללייים את כלי העבודה והשלבים שאתם צריכים לבצע בכדי לבצע את הסטאפ לגיטרה שלכם.
דגש חשוב- אם אינכם מרגישים בטוחים, שוב, גשו לאיש מקצוע והשאירו את הגיטרה אצלו :)
גם כאן, לפני הכל, קחו דקה והכינו קפה.
השילוב הקדוש: קפה וגיטרה.
כלי העבודה:
- מנואלה לגיטרה (ידנית/חשמלית).
- קטאר.
- חומר ניקוי לפראט-בורד (מומלץ).
- חומר ניקוי לגוף הגיטרה (מומלץ).
-מטלית לביצוע הניקיון והורדת האבק.
-שקית אשפה למיתרים הישנים ולשאריות המיתרים החדשים (חובה!!- נא להיזהר עם תינוקות וחיות מחמד!).
- כלי מודד עובי ומרחק (feeler gauges) במידות - (.002-.025)
- סרגל פלדה גדול
- סרגל פלדה קטן
- מברג פיליפס
- מברג שטוח
- טיונר קליפס
- קאפו
- סטנד להשכבת הגיטרה על השולחן בזמן הטיפול (לא חובה אבל מומלץ מאד)
הגיע הזמן לעשות סטאפ לגיטרה החשמלית
שלבי העבודה:
1. הסרת כל המיתרים הישנים מהגיטרה בעזרת המנואלה.
2. ניקיון יסודי של הפראט-בורד של הגיטרה+ גוף הגיטרה בעזרת חומרי הניקוי (מומלץ מכיוון שהגיטרה ריקה ממיתרים וקל לנקות).
3.התקנת מיתרים אחד לאחר השני החל מהנמוך ביותר אל הגבוהה
(טריק- להשאיר מרחק של כ-2 סמ למשוך את המיתר אחורה ולעקם אותו כלפיי מעלה ואז בסיבוב עם המנאולה יסתובב חלק יותר) וכוונו את הגיטרה.
4. התאמת מוט ה-TRUSSROD: פה יש עניין קצת טריקי אבל לא מסובך, אם הגיטרה מזמזמת לכם, סימן שיש בעייה- איפשהו בצוואר יש עיקול גס מידי/ הצוואר ישר מידי ביחס למיתרים וצריך להגיע למצב שבו אם מסכלים על הצוואר מאזור הגשר התחתון רואים שיש עיקול קל ולא גס מידי/בלי עיקול בכלל- ואז יש להתאים את מוט ה-TRUSSROD בעזרת מפתח אלן (השמן יותר מבין השניים) שקיבלנו עם הגיטרה (בדר"כ זה יהיה בראש הגיטרה מעל הגשר העליון) צריך להזיז בנגיעות קטנות עם כיוון או השעון או נגדו תלוי במצב הצוואר לכוון שוב ולבדוק, בדר"כ זה נגיעות קטנות ואז המצב חוזר למצב תקין.
5. אקשן- המושג אקשן מדבר בעצם על המרחק בין המיתרים לצוואר הגיטרה- יש כאלו שיעדיפו שהמיתרים יהיו ממש צמודים כדי שהנגינה תהיה זורמת יותר (יכול לגרום קצת לצרות וזמזומים) ויש כאלה שיעדיפו קצת מרחק כדי שהנגינה בגיטרה תהיה "עסיסיית יותר". נהוג לבדוק בשריג 17 את המרחק בעזרת סרגל ולקחת משם את היחסים ולשחק עם הfeeler gauges עד לרמה שאתם מבוסטים ממנה.
את האקשן אנחנו מורידים ומעלים בעזרת מפתח האלן הדק יותר בגשר עצמו אנחנו משחררים כדי שמיתרים יתקרבו יותר לצוואר ומהדקים אם אנחנו רוצים להגדיל את המרחק ויש לשחרר/להדק באותו היחס את שני הצדדים של כל מיתר ואז אותה הפעולה על כל המיתרים כדי שכולם יישבו באותו המרחק מהצוואר, גם פה נגיעות קטנות קטנות, לבסוף לכוון שוב ולבדוק אם מבסוטים, זוהי עבודה שדורשת זמן וסבלנות.
6. אינטונאציה- בסוף אנחנו רוצים שהגיטרה שלנו תישמע טוב בכל הצוואר ולא תזייף לנו פתאום באיזה סולו שאנחנו מרביצים ולכן חשוב שהאינטונאציה של הגיטרה תהיה מדוייקת. המושג אינטונאציה מתייחס לרעיון שמיתר פתוח ובפסק 12 יהיו מכוונים בול אותו דבר ולא יהיו זיופיים לפה או לשם.
אחרי כל השלבים ושהגיטרה מכוונות, אם בכל המיתרים הגיטרה מכוונות בול גם בפסק 12 אז מעולה, דלגו על השלב הזה. אבל אם לא כדי לגרום לזה לקראות יש להשתמש במברג הפיליפס ולשחרר או למתוח לפי היחס של המיתר- אם הוא עבר את הצליל לשחרר ואם הוא עוד לא הגיע לצליל למתוח.
לבסוף לכוון שוב ולבדוק אם תקין, גם כאן זוהי עבודה שדורשת זמן וסבלנות.
7. התאמת הגשר- אם הגשר שלכם לא יושב טוב (נמוך מידי או גבוהה מידי) תוכלו לסדר זאת בעזרת הידוק הקפיצים או שיחרוררם בצד האחורי של הגיטרה .
חשוב מאד לשחרר בגסות את מתח המיתרים לפני שמתעסקים שם אחרת הם יכולים להימתח יתר על המידה ולהיקרע.
אם יש לכם גשר קבוע דלגו על שלב זה.
8. כוונו את הגיטרה בדקו שהכל תקין, אם לא חזרו על השלבים תקנו בקטנה מה שצריך נגנו ותנו בראש :)
מיתרי הגיטרה- ברוב המקרים הגיטרה תצא מכיוון בשבוע הראשון מעט מכיוון השמיתרים החדשים דוחפים ומתנגדים ללחץ אך לאחר תקופה זו הגיטרה תתיצב.
לכל שאלה נוספת אני כאן עבורכם.
רז שלו.